MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİN AMACI
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında; genel ortaöğretim kurumlarının amaçlarının yanı sıra sanayi, ticaret, turizm, tarım, sağlık, teknoloji ve benzeri alanlarda ulusal ve uluslararası standartlar ve sınıflamalara, ulusal yeterliklere ve mevzuata dayalı olarak nitelikli işgücünün yetiştirilmesi, mesleki bilgi ve becerilerin güncellenmesi, uygulanan programlarla girişimcilik, meslek ahlâkı, ahilik bilinci ve özgüveni yüksek, kendini doğru ifade edebilen, sosyal, estetik algısı gelişmiş, sosyal ve çevresel sorumluluk bilinci ile iş alışkanlığı kazanmış, istihdama hazır, önceki öğrenmelerini ve denkliği tanınmış mesleki ve teknik eğitime ilişkin tüm belgeleriyle hayata, istihdama ve yükseköğretime hazır bireylerin yetiştirilmesi amaçlanır.
TARIM ALANI
Teknoloji, sanayi ve hizmet sektörü ne kadar gelişmiş olsa da, insanların sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenmeleri gereklidir. Sağlıklı ve düzenli bir beslenme ise ancak dengeli ve yeterli bir tarımsal üretim ile gerçekleştirilebilir. Tarım alanında yer alan nüfusun kalkınması için, tarımsal alandaki bilgi, beceri, uygulama ve teknolojilerin üreticilere aktarılması ve öğretilmesi gereklidir. Bu konuda faaliyet gösteren eğitim kurumları, etkinliklerini arttırdıkları sürece tarım sektörü, ülke nüfusunu dengeli ve düzenli besleyecek, sektörde bulunan bireylerin sosyoekonomik seviyelerini yükseltecek, sürdürülebilir ve korunan tarım alanları varlığını koruyacak ve Fatsa ve Bölgesine dolayısı ile de ülke ekonomisine katkı sağlayacak, böylece sonraki nesillere daha sağlıklı ve huzurlu bir gelecek bırakılmış olacaktır.Ülkemizde mevcut tarımsal alanların korunması ve üretimin ülke nüfusuna yetecek seviyede tutulması için eğitimli tarım elemanlarına ihtiyaç duyulmaktadır.
Tarım Alanı Çerçeve Öğretim Programı’nda;
Tarım dalı yer almaktadır. Bu doğrultuda Tarım alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır. Bu programı tamamlayan öğrenciye;
• Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda “meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları” konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma,
• Meteorolojik olaylar, arazinin özellikleri, toprağın yapısı, gübreleme, sulama teknikleri, tarımda kullanılan alet ve makineleri ve coğrafi işaretli tarımsal ürünleri tanıma,
• İklim koşulları, araziyi tarımsal üretime hazırlama, toprağın özelliklerini belirleme, gübreleme yapma, sulama sistemleri kurma, tarımda kullanılan alet ve makinelerin genel ve teknik özellikleri, çalışma sistemi ve parçalarını gösterme ile ilgili ortak bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra;
Tarım Dalında;
• Generatif üretim, vegetatif üretim, örtü altı sistemlerinin tesisi, sera tesisi, sera içi üretim ortamlarının tesisi, bitkilerde zarar yapan hastalıkların, zararlıların, yabancı otların teşhisi, zarar şekilleri ve mücadele yöntemlerini uygulama ve tarımsal ilaçları kullanma, tarımda kullanılan motor ve traktörün genel ve teknik özellikleri, çalışma sistemi parçalarını tanıma,
• Üretim tekniklerine uygun olarak generatif ve vegetatif üretim yöntemlerini uygulama,
• Örtü altı sistemleri, sera tesisi ve sera içi üretim ortamlarının tesisini yapma,
• Bitki hastalıkları ile mücadele, bitki zararlıları ile mücadele, yabancı otlarla mücadele yöntemlerini ve bitki koruma ürünlerini tanıma,
• Tahıl yetiştiriciliği, endüstri bitkileri yetiştiriciliği, yemeklik tane baklagil yetiştiriciliği, çayır mera ve yem bitkileri yetiştiriciliği, tıbbi, aromatik ve keyif bitkileri yetiştiriciliği, meyve yetiştiriciliği, sebze yetiştiriciliği, bağ yetiştiriciliği, iç mekân süs bitkileri yetiştiriciliği, dış mekân süs bitkileri yetiştiriciliği ve çim alan tesisinin temel uygulamalarını yapma,
• Meyve, sebze ve üzüm çeşitlerini tanıma, bahçe tesisi, bakımı, budama ve terbiye sistemleri ile hasat ve muhafaza işlemlerini yapma,
• İç mekân süs bitkileri, dış mekân süs bitkileri ve rulo çim tekniğini tanıma, toprak hazırlığı ve ekim/dikim işlemleri ve bakım işlemlerini yapma,
• Tahıl, endüstri bitkileri, yemeklik tane baklagiller, çayır mera ve yem bitkileri, tıbbi aromatik ve keyif bitkilerini tanıma, toprak hazırlığı ve ekim/dikim, bakım, hasat/harman ve muhafaza işlemlerini yapma ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
PROGRAMIN SÜRESİ
Alan programının toplam eğitim süresi 4 öğretim yılı olarak planlanmıştır.
BELGELENDİRME
Mezun olan öğrenciye, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait sertifika verilmektedir. Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlardan isteyenlere, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında, öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europass sertifika/diploma ekiyle alınan ve başarılan öğrenme birimini, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge düzenlenir.
DEĞERLERİMİZ
Çağımızda yaşanan gelişmeler; mesleklerin, ticaretin ve ekonominin çeşitlenmesinin nedenlerinden biri hatta en önemlisidir. İş piyasasının araçlarının çeşitlenmesi, sanal ortamın sıklıkla kullanılması, yüz yüze iletişimi zayıflatmıştır. Bu hızlı değişim, yapılan işte ve üretilen malların kalitesinde insan unsurunun ne denli önemli olduğunu ortaya koymuştur. Millî, manevi, ahlaki ve insani tüm değerlere sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi; esnaf ve sanatkârlar arasındaki güven ve iş birliğinin canlandırılması; nezaket, sevgi, saygı vb. değerlerin iş hayatında hayat bulması toplumsal ihtiyaç hâline gelmiştir. Meslek örgütleri -Ahilik teşkilatı başta olmak üzere- Türk toplumunun meslek hayatının yanında sosyal ve kültürel hayatını da düzenlemiştir. Ahlaki ilkeler çerçevesinde işini yapan meslek erbabı diğer meslektaşlarından her zaman bir adım öne çıkmaktadır. Ahilik kültürü, meslek ahlakının tarihimizdeki en önemli örneğidir. Bu kültürün yapı taşları olan sevgi, saygı, yardımlaşma, hayırseverlik, iş birliği, doğruluk, dürüstlük ve güvenilirlik gibi değerlerin yaygınlaşması iş ve ticaret dünyasına dinamizm kazandıracaktır.